Nieuwsbrief 12 - 23 november 2018

22-11-2018
- excursie naar Rijksmuseum Boerhaave in Leiden - groepen 5 en 6
- onderzoekstent 'Romeinen aan de Rijn' - groepen 8
- open dag voortgezet onderwijs - groepen 8
- thema gezondheid - groepen 1/2
- juf Naomi is er weer!
- heeft u het fotoalbum al gezien?
Asalam alaikoem,

Beste ouders/verzorgers,

Daar is de nieuwsbrief weer! Veel leesplezier!

Excursie naar Rijksmuseum Boerhaave in Leiden - groepen 5 en 6
Afgelopen woensdag en donderdag bezochten onze leerlingen van de groepen 5 en 6 het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.  Tijdens actieve workshops en aan de hand van historische verhalen maakten de leerlingen kennis met de geschiedenis van de Gouden Eeuw. En dan met name met PEPER! Want peper was vroeger peperduur! Daarom kon je vroeger met peperkorrels betalen.
Diederick de Wilde, een schipper van de VOC, reisde naar Indonesië om peperbalen in te kopen. De leerlingen hielpen Diederick tijdens zijn ontdekkingstocht bij het navigeren op zee, ze ontdekten onbekende voorwerpen zoals schelpen en hielpen hem ook berekenen hoe zijn schip het beste kon beladen zodat hij zoveel mogelijk kon meenemen zonder dat het schip zou zinken. Kortom, de leerlingen moesten veel rekenen! Juf Yvonne, onze rekencoördinator, vond het in ieder geval een groot succes!
De excursies zijn betaald van de ouderbijdrage. Fijn dat voor alle leerlingen in de groepen 5 en 6 de ouderbijdrage betaald is!
De organisatie van het uitje is verzorgd door de ouderraad en de contactouders. En voor het vervoer van onze leerlingen konden we gelukkig weer op uw hulp rekenen. Hartelijk dank daarvoor!
De komende weken zijn de groepen 3, 4, 7 en 8 aan de beurt. Op het Ouderportaal kunt u vinden waar uw kind heen gaat. 

Onderzoekstent ´Romeinen aan de Rijn´- groepen 8
Ook de leerlingen van groep 8 gingen gisteren op onderzoek uit. Op de fiets bezochten zij het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn. Daar stond de onderzoekstent van het archeologisch onderzoeksproject: Romeinse vicus aan de Rìjn. Op de tafels lag er Romeins aardewerk en bouwmateriaal van bijna 2000 jaar oud. En zelfs dierlijk botmateriaal. En dit is allemaal gevonden in Alphen aan den Rijn. De leerlingen mochten helpen onderzoeken, wegen en sorteren. Daar hadden de leerlingen wel zin in. Een leuk weetje is dat de leerlingen van deze groepen 8 bijna allemaal erg veel van de geschiedenislessen houden. Juf Saskia kan tijdens de geschiedenislessen uren vertellen over de Romeinen en de Grieken. Dit uitje sloot dus mooi aan bij de belevingswereld van de leerlingen. 

Open dag voortgezet onderwijs - groepen 8
De leerlingen van groep 8 bezoeken de komende weken een aantal open dagen van de middelbare scholen. Zo hebben een aantal leerlingen op woensdag de open dag van het Groene Hart Lyceum bezocht. Uw kind dient zich aan te melden voor de open dagen. Daarnaast dient u toestemming te geven aan juf Saskia of juf Kezban zodat zij weten dat uw kind weg mag. Zonder uw toestemming gaat uw kind niet mee! Zorg er daarom voor dat het voor uw kind en de juffen duidelijk is! Wij wensen de leerlingen (en ouders) veel succes in hun zoektocht naar een passende middelbare school. 

Thema gezondheid - groepen 1/2
Het thema gezondheid is gestart. De kleuters leren over gezond eten en drinken, tanden poetsen, de dokter, het lichaam en nog veel meer. Aanstaande dinsdag hebben we een leuke verrassing voor de kleuters. Er komt iemand op bezoek! Maar wie dat is, blijft nog even een verrassing.
Heeft u de woordkaartjes van het thema al gezien? Hier vindt u alle woorden die tijdens dit thema aangeboden worden. Neem even de tijd om de woordjes met uw kind te bekijken en erover te praten. U zult zien dat uw kind er al veel over kan vertellen!

Juf Naomi is er weer!
We hebben haar twee weekjes moeten missen: Juf Naomi. Maar gelukkig is ze er maandag en dinsdag weer. Dus vergeet de gymspullen niet. Ze staat weer te trappelen om de leerlingen aan het sporten te zetten. 

Heeft u het fotoalbum al gezien?
Als het goed is, kunt u de foto´s nu op uw telefoon bekijken. We zullen regelmatig foto´s plaatsen van bijzonderheden en activiteiten. 

Fijn weekend allemaal!

Namens het team van An Noer