An Noer - info 8

01-11-2019
- Groepen 6 naar het Rijksmuseum in Amsterdam
- Groepen 7 naar het Nationaal Archief in Den Haag
- Eten en drinken tijdens excursies
- Herinnering: staking 6 november
- Nationaal schoolontbijt op 7 november
- De kinderburgemeester - groepen 7
Asalam alaikoem,

Beste ouders/ verzorgers,

De herfstvakantie is voorbij gevlogen. We zijn weer goed begonnen en hebben veel zin om met elkaar weer goed onderwijs neer te gaan zetten. Er komen een aantal leuke excursies en activiteiten aan, de School op Seef-lessen zijn gepland en de voorrondes voor de Nationale Voorleeswedstrijd starten ook weer in november. In de nieuwsbrieven houden we u graag op de hoogte van het wel en wee op onze school. Veel leesplezier!

Groepen 6A en 6B naar het Rijksmuseum in Amsterdam
De ouderraad heeft weer een interessante excursie georganiseerd voor de groepen 6.
Op dinsdag 5 november bezoeken de groepen 6A en 6B het Rijksmuseum in Amsterdam. Zij volgen daar het programma ‘Proef de gouden eeuw’. De leerlingen kijken naar het bezoek uit, want de leerkrachten hebben natuurlijk al het een en ander verteld over de Gouden Eeuw: Wie was Hugo de Groot? Waarom werden er handelsreizen gehouden? Waar stond de VOC voor? En waarom werd Rembrandt van Rijn zo beroemd en is hij dat nog steeds? De leerlingen zijn ook nieuwsgierig naar het beroemdste schilderij van Nederland: De Nachtwacht.
De groepen vertrekken op dinsdag 5 november om 10.45 uur en zijn om 14.45 uur weer op school. De groepen worden vervoerd met een touringcar. 

Groepen 7A en 7B naar het Nationaal Archief in Den Haag
Voor de groepen 7A en 7B staat er een ander interessant uitje op het programma. Zij bezoeken het Nationaal Archief in Den Haag en volgen het programma 'Handel en slavernij' op donderdag 7 november. Leerlingen ervaren in dit programma dat de Nederlandse handel veel welvaart heeft opgeleverd, maar dat ook grote groepen mensen hieronder geleden hebben. Tijdens de les kruipen de leerlingen bijvoorbeeld in de huid van het ontvoerde kind Quaco of Roelof Blok, directeur bij de VOC.
Groep 7A vertrekt om 10.00 uur en is om 13.30 uur weer op school.
Groep 7B vertrekt om 12.00 uur en is om 15.15 uur weer op school. Ook voor deze groepen is er een touringcar gereserveerd.


Eten en drinken tijdens excursies
U geeft uw kind iedere dag een gezonde lunch mee. Dat is tijdens een excursie-dag niet anders. Een stuk fruit/groente, een boterham en iets te drinken. Het liefst water. Dat is wat uw kind nodig heeft. Chips, snoep, koek en andere ongezonde lekkernijen kunt u thuis laten. In de bus mag ook niet gegeten worden. Heeft uw kind toch iets ongezonds mee? Dan neemt de leerkracht het in. Zo zorgen we er samen voor dat onze kinderen gezond en sterk worden en blijven.

Staking 6 november - herinnering
De school is in verband met de landelijke staking op woensdag 6 november gesloten.


Nationaal schoolontbijt op 7 november
Een gezond ontbijt zorgt voor een goede start op school. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Op donderdag 7 november ontbijt uw kind op school. Kinderen krijgen niet alleen een gezond ontbijt, ze leren ook alles over die gezonde start van de dag. Het lesmateriaal over ontbijten is dit jaar vernieuwd en uitgebreid en online beschikbaar: zo bekijken leerlingen filmpjes om het gesprek in de groep op gang te brengen, kunnen de leerlingen met de vernieuwde ontbijtmeter hun ontbijtgedrag verbeteren en is er een lesmodule over de Vijf Vuistregels van een ontbijt. Dat is leuk en leerzaam! Het ontbijtpakket is dit jaar lekker uitgebreid! Kinderen kunnen kiezen uit volkorenbrood, -bolletjes en -krentenbollen en volkorencrackers, halvarine, 30+ kaas, appelstroop, 100% pindakaas, tuinkers, yoghurt, muesli, melk, thee, groente en fruit. Zoals elk jaar is het gevarieerde  pakket samengesteld volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Iedere groep beschikt over voldoende ontbijtbordjes, bestek en bekers. Deze zijn herbruikbaar en dat is weer goed voor het milieu. Met uitzondering van een goed humeur (want niemand zit op een brombeer aan de ontbijttafel te wachten), hoeft u uw kind voor het ontbijt dus niets mee te geven. Eet smakelijk allemaal!

De Kinderburgemeester groepen 7A en 7B
De gemeente van Alphen aan den Rijn start in 2020 met een kinderburgemeester en een kinderraad. De functie is bedoeld voor leerlingen van groep 7. Ze worden geïnstalleerd van januari tot en met december 2020. Een van de doelen hiervan is om de kinderen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met de democratische beginselen van onze rechtstaat. De kinderen kunnen zo leren en ervaren hoe lokale democratie werkt, waardoor ze kritisch leren denken en makkelijker een goed onderbouwde mening kunnen worden. En ook onze school mag één kind uit groep 7 afvaardigen als lid van de kinderraad 2020.
Voor de werving en selectie van de kinderburgermeester is een campagne gestart. Om bekendheid te geven aan de campagne rijdt er een bus langs de scholen. De bus bezoekt onze school op vrijdag 8 november. De aanwezige begeleider zal de leerlingen van groep 7 informatie geven over de campagne en deelt flyers uit. Kinderen die zich kandidaat willen stellen als kinderburgemeester vragen wij een filmpje van zichzelf te uploaden op de website www.dekinderburgemeester.nl.
De selectie van het raadslid vindt in de groepen plaats. Voor meer informatie kunt u de website bezoeken.

We wensen iedereen een fijn weekend.

Met vriendelijke groet,

Namens het team van An Noer