An Noer-info 9

08-11-2019
- Herfstwandeling groepen 1/2
- Groepen 6 naar Rijksmuseum in Amsterdam
- Groepen 7 naar Nationaal Archief in Den Haag
- Nationaal schoolontbijt
- Presentatie verkeersbijeenkomst op 13 november
- Godsdienstafsluiting op 15 november
- Ouders en An Noer
Asalam alaikoem, 

Beste ouders/verzorgers, 

Het was me het weekje wel: de groepen 1/2 maakten een herfstwandeling, de groepen 6 bezochten het Rijksmuseum, de groepen 7 werden in het Nationaal Archief verwacht en gisteren ontbeten de leerlingen op school tijdens het Nationaal Schoolontbijt. En tussendoor zorgden de leerkrachten er ook nog voor dat er effectieve en coöperatieve lessen werden gegeven. En dat is nog niet alles: de leerlingen van groep 7 bezoeken vandaag de Kinderburgemeesterbus. Om ons kwalitatief goede onderwijs in stand te houden, steunden we de staking van 6 november. In het onderwijs zijn bevoegde en bekwame leerkrachten nodig. Dat lukt door het beroep aantrekkelijker te maken. Op An Noer weten we het in ieder geval zeker: Onderwijs is onze TOPPRIORITEIT!

Herfstwandeling groep 1/2
Daar gingen onze kleuters, hoor! Gestoken in groene An Noer-hesjes, met regenlaarzen aan en de juffen en hulpmoeders in KIVA-hes, op zoek naar eikels, kastanjes, herfstbladeren, paddenstoelen, eekhoorns en kabouter Spillebeen. De laatste liet zich helaas niet zien, maar de zakken met verzamelde herfstbladeren, eikels en kastanjes waren niet aan te slepen. In de klas bespraken de juffen wat er allemaal gezien en ontdekt is. En ook de herfsttafel is weer rijkelijk aangevuld. We kijken uit naar de winterwandeling.

Groepen 6 naar Rijksmuseum 
Op dinsdag bezochten de leerlingen van groep 6 het Rijksmuseum in Amsterdam. Vol verwachting keken ze uit naar de bijzondere schilderijen van Rembrandt van Rijn, zoals de Nachtwacht en de Staalmeesters. De leerlingen waren erg onder de indruk van de mooie schilderijen: die leken net echt!
Tijdens de rondleiding maakten ze kennis met de specerijen uit de Gouden Eeuw, werd er aan kaneelstokjes geproefd en bewonderden de leerlingen het bijzonder levensechte poppenhuis van Petronella. Met dit museumbezoek leren leerlingen over de rijke Nederlandse geschiedenis en welke kunstenaars hierin een belangrijke rol hebben gespeeld. Dit bezoek sloot mooi aan bij de geschiedenisles over de Gouden Eeuw van juf Esra. 

Groepen 7 naar Nationaal Archief
De groepen 7 bezochten op donderdag het Nationaal Archief. In de tentoonstelling 'Wie ben ik, wie was jij?' ervaarden de leerlingen hoe de tijd, de plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed heeft op de mogelijkheid en keuzes die (niet) hebt. Aan de hand van een historisch personage ontdekten de leerlingen dat een gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Want wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar het mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren? De les sloot aan op de godsdienstles in het kader van de week van Respect, waarbij aandacht is besteed aan de Rechten van het Kind. De leerlingen werden uitgedaagd om in teams een mening te vormen over hun eigen rechten.  

Nationaal Schoolontbijt
Met de groep stilstaan bij een gezond ontbijt, dat is het doel van het Nationaal Schoolontbijt. Voor veel leerlingen is ontbijten vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. Naast het gezamenlijke ontbijt werd er gesproken over het belang van een gezond ontbijt. Een aantal leerlingen gaven aan dat ze daar 's morgens nog helemaal geen zin in hebben en of te weinig tijd hebben om te ontbijten. Wij delen graag een aantal ontbijttips met u, zodat de 'ochtendspits' misschien iets rustiger kan verlopen. 
1. Liever langer in bed blijven liggen? Maak het ontbijt dan 's avonds en bewaar het in de koelkast.
2. Niet altijd zin in hetzelfde ontbijt? Wissel lekker af met brood en yoghurt met fruit. 
3. Liever zoet beleg? Kies dan eens voor een boterham met aardbei of kiwi. Dat is lekker gezond.
4. In kleine stapjes gezonder? Verruil de witte boterham eens om voor een bruine boterham of de bruine boterham voor volkoren.
5. Fris aan het ontbijt? Iedereen kikkert op van zoete tomaatjes en frisse komkommertjes. 

Presentatie verkeersbijeenkomst 
In de week van 11 november vinden er weer praktische verkeerslessen plaats. Drie keer per jaar worden er, in samenwerking met verkeersleerkracht Nelleke en de verkeersommissie van de school, voor de leerlingen praktische verkeerslessen georganiseerd. Maar waarom is het zo belangrijk dat de school deze lessen verzorgd? En wat kan uw kind hiervan leren? En hoe kunt u uw kind voorbereiden om een veilige deelnemer in het verkeer te worden?
Nelleke, onze verkeersleerkracht, zal tijdens een presentatie de vragen beantwoorden en uitleg geven over het belang van de verkeerslessen. Uiteraard kunt u ook vragen stellen.
Woensdag 13 november zal zij van 8.45 uur tot 9.45 uur aanwezig zijn om de presentatie te geven. Wij ontvangen alles ouders graag in het lokaal van juf Joska, groep 4B. Tot dan!
Namens de ouderraad

Godsdienstafsluiting
In de week van Respect sluiten we het godsdienstthema 'de Profeet Mohamed vrede zij met hem', af. De profeet die altijd respect toonde voor alle mensen ongeacht hun achtergrond, geloofsovertuigenis of opvattingen. Maar ook voor dieren en het milieu. Bent u benieuwd naar de opvoeringen? De groepen 1/2A, 1/2C, 3, 4A, 5A, 6A, 7A en 8 treden voor u op. We verwachten u op vrijdag 15 november om 08.45 uur op school. We beginnen, zoals u van ons gewend bent, precies op tijd. Tot dan! 

Ouders en An Noer
Excursies, verkeerslessen, het schoolontbijt, luizencontrole… allemaal activiteiten waar we de hulp van ouders voor inroepen. En iedere keer geeft een grote groep ouders weer gehoor aan onze oproep. Met veel plezier, betrokkenheid, gevoel voor humor en verantwoordelijkheidsgevoel staan deze kanjers voor onze leerlingen klaar om er een mooie belevenis van te maken en met de leerkrachten de activiteiten in goede banen te leiden. Contact- en hulpouders, heel erg bedankt! Jullie zijn kanjers!

Het team van An Noer wenst u een fijn weekend!
Tot maandag allemaal.