An Noer info 7

30-09-2022
- Kinderboekenweek in zciht- 5 oktober
- Workshop Scool on Wheels - groepen 8
- Excursie naar het Boomkwekerijmuseum - groep 6
Kinderboekenweek op 5 oktober 
Op woensdag 5 oktober as. start de Kinderboekenweek (KBW). 
Het thema van de KBW is GI-GA-GROEN en staat dus in het teken van natuur en dieren. 
En daar kan je natuurlijk heel veel over leren. 
De KBW-commissie heeft een uitgebreid, leerzaam en uitdagend programma samengesteld met oa. een voorstelling, buitenlessen en een verhalenvertelster. Kortom, we trekken veel uit de kast om het leesplezier te vergroten. Lezen is immers leuk!!

GI-GA-GROEN is natuurlijk nóg leuker omdat groen onze huiskleur is. 
Er is geen gebouw in Alphen aan den Rijn te vinden dat zo GI-GA-GROEN is als ons gebouw. 
En om daar nog een schepje bovenop te doen, vragen we alle kinderen om op woensdag 5 oktober in het GROEN naar school te komen.
Dus duik in je kledingkast en zoek naar groene kledingstukken om in groene sferen de KBW te openen. 
Dat mag een groene broek, jurk, trui, sjaal, hoofddoek, Dino- of krokodillenpak zijn
We hebben heel veel zin in de KBW, want wij vinden dat iedereen vrolijk moet worden van boeken! 

Namens de Kinderboekenweek-commissie
Juf Hatice, juf Latifa, juf Siham en juf Meryam 

(S)Cool on Wheels - groepen 8A en 8B Veel van ons zijn gezegend met een goede gezondheid. Alhamdoulillah! Dat dit niet vanzelfsprekend is, bleek afgelopen woensdag tijdens de les van John van der Meer van de organisatie Fonds Gehandicaptensport. De leerlingen van de groepen 8 kregen informatie over het leven met een beperking binnen het programma (S)Cool on Wheels. John vertelde, dat iedereen wel een beperking heeft of dat we iemand kennen met een beperking. Er werden heel veel beperkingen genoemd, bijvoorbeeld een visuele of een auditieve beperking, daarnaast heb je ook verschillende spierziektes. Maar ook pesters en meelopers hebben een beperking! Pesters zijn vaak jaloers en/of hebben een aandacht tekort. Zij zijn niet in staat om een ander te accepteren zoals hij/ zij is. Een ernstige beperking dus! Sommige mensen met een fysieke beperking komen in een rolstoel terecht. Hij vertelde hoe het leven er vanuit een rolstoel uit ziet en ook hoe hijzelf in een rolstoel terecht gekomen is. John heeft een ernstig auto-ongeluk gehad waar hij een dwarslaesie opliep.  Hij heeft er 26 jaar over gedaan om weer 50 meter te kunnen lopen. John is een echter doorzetter. Hij gelooft namelijk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden.
John: ”Ook met een rolstoel kan je alles bereiken wat je wil, maar het is de manier hoe je er mee omgaat.
Je moet niet negatief denken, maar juist positief en kijken hoe je je doel kan bereiken.” Dat is wat wij onze leerlingen ook mee willen geven. Je kan het, ook al lijkt het eerst onmogelijk. Blijven oefenen en doorzetten is belangrijk.
Meester John zei: "Yes I can, als ik het kan, kunnen jullie het ook." De leerlingen hingen aan de lippen van meester John, zo indrukwekkend was zijn verhaal. Na de les in de klas mochten de leerling in de gymzaal zelf ervaren, hoe het is om in een rolstoel te zitten. Ze leerden hoe ze met de rolstoel om moesten gaan en daarna speelden ze een rolstoelhandbalspel. Dit was moeilijker dan gedacht.
Met de lessen van John maken we onze kinderen bewust te maken van hun mogelijkheden, aandacht en begrip te hebben voor mensen in een rolstoel of een beperking. En vooral ook dankbaar te zijn voor hun kansen en mogelijkheden. Alhamdoulillah!
Bent u nieuwsgierig geworden, dan kunt u een kijkje nemen op (S)Cool on Wheels op www.fondsgehandicaptensport.nl  (S)cool on Wheels. Er staan foto’s op ouderportaal van deze bijzondere les.

Namens de leerkrachten van de groepen 8,
Juf Kezban en juf Saskia 

Naar het Boomkwekerijmuseum - groep 6
Op dinsdag 27 september zijn onze leerlingen van groep 6 naar het Boomkwekerijmuseum in Boskoop geweest.
Het Boomkwekerijmuseum is een historisch museum over de boomteelt van vroeger. Het was een leuke, gezellige en leerzame ochtend.
Wij hebben geleerd hoe men vroeger bomen heeft geplant en heeft vervoerd.
We weten nu, hoe lang de kwekerij bestaat en waarom er minder kwekerijen zijn.
Wij hebben ook voorwerpen gezien die vroeger werden gebruikt op de kwekerijen: zoals scheppen en graven.
Verder hebben wij een ouderwetse fiets gezien. Het was heel bijzonder!
Binnen in het museum hebben wij exposities, schilderijen en kunstwerken bekeken.
Buiten het museum hebben wij de boomkwekerswoning, de museumkwekerij, de loods, het afdak en de werf gezien en er veel over geleerd.
Tot slot hebben wij een speurtocht gedaan.

Bent u nieuwsgierig geworden? Ga dan naar de site van Boomkwekerijmuseum.nl. Dan kunt u zien hoe de mensen vroeger leefden en werkten.
We weet zeker dat deze excursie bijdraagt aan de taalontwikkeling van onze leerlingen. Ze hebben namelijk veel nieuwe woorden geleerd. 
We hopen dat er nu veel meer leerzame uitjes dit jaar plaats zullen vinden. 
We willen ook alle ouders bedanken die de leerlingen hebben vervoerd. Hartelijk dank!

Juf Sherida
Leerkracht groep 6